DELFT - Werknemers bij producenten van voedsel en genotsmiddelen behoren tot de dikste van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Ook niet geheel verrassend heeft personeel in de sector cultuur, sport en recreatie het minst last van overgewicht.

Gemiddeld kampt bijna eenderde van de werknemers met overgewicht. Van alle mensen in loondienst lijdt 7,5 procent zelfs aan zwaar overgewicht, aldus TNO woensdag. Het gaat om cijfers uit de jaren 2000 tot en met 2002.

Mensen met een baan zijn gemiddeld wel lichter dan de hele Nederlandse bevolking. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek in maart dat vorig jaar 44,9 procent van de volwassenen overgewicht had.

Te zwaar

Van de werknemers in de voedings- en genotsmiddelenindustrie is meer dan de helft te zwaar. Ook de bouw en de transport- en vervoersbranche scoren met respectievelijk 39 en 42 procent hoog.

Onder personeel in de sector cultuur, sport en recreatie is slechts 18 procent te dik. Werknemers in de papier(waren)industrie en bij drukkerijen en uitgeverijen scoren met een percentage aan overgewicht van 21 procent ook niet slecht.

Bewegen

Over het algemeen lijkt het volgens TNO dat beroepen waarin mensen veel moeten bewegen, minder tot overgewicht onder het personeel leiden. Een voorbeeld is de agrarische sector. Bij andere beroepen, zoals onder leidinggevenden, lijkt er juist een samenhang te bestaan tussen overgewicht en onvoldoende beweging in het werk en vrije tijd.

Deze samenhang gaat alleen niet altijd op. "Zo hebben wetenschappers weliswaar relatief bewegingsarme functies, maar toch is het percentage overgewicht lager dan gemiddeld. In de bouw komt wel veel overgewicht voor, terwijl het werk vaak veel beweging vereist."