DEN HAAG - Demissionair minister Sybilla Dekker van Volkshuisvesting zal snel, wellicht al maandag, overleg hebben met de raad van commissarissen van de woningcorporatie Vestia. Dit heeft de woordvoerder van de minister woensdag laten weten naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant dat directeur-bestuurder Erik Staal van Vestia vorig jaar 438.000 euro verdiende.

Hoofd communicatie Titia Spaans van Vestia bevestigt dat Staal over 2005 een brutosalaris van 343.000 euro en een pensioenbijdrage van 95.000 ontving. Hij is daarmee de best verdienende corporatiedirecteur in Nederland.

Vestia beheert 72.000 huurwoningen en vijfduizend winkels en bedrijfspanden in onder meer Rotterdam en Den Haag, en is de grootste sociale woningverhuurder van het land.

Maximum

Voorzitter Simon Kolthek van de raad van commissarissen van Vestia erkent op de site van de corporatie dat de beloning van Staal hoger is dan een speciale commissie heeft geadviseerd voor de sector als maximum.

Volgens hem is uit een onafhankelijke toetsing in 2002 echter gebleken dat de beloning 'marktconform' is. Daarbij is Staals inkomen vergeleken met sectoren in de profit- en non-profitsfeer, ofwel het bedrijfsleven. Verder is gekeken naar omvang en complexiteit van de 'opgave' (nieuwbouw, herstructurering) van Vestia, de financiële en marktrisico's (leningen, investeringen) en de omvang van de organisatie (900 medewerkers).

Ingrijpen

Niettemin noemt PvdA-Tweede-Kamerlid Staf Depla Staals inkomen buitenproportioneel. "Hij is een goede directeur maar het is gewoon te veel." Depla is blij dat de minister een gesprek met de commissarissen wil en hoopt dat Vestia zelf de beloning aanpast. Anders moet de minister ingrijpen. De regels voor corporaties eisen een sobere en doelmatige bedrijfsvoering. Depla: "Dat is dit niet."

GroenLinks en SP spreken van een buitensporige beloning en vinden dat de minister moet ingrijpen. Vestia verschuilt zich volgens SP-Kamerlid Ada Gerkens "achter de bekende smoes dat het inkomen marktconform zou zijn".

Balkenende

Collega Ineke van Gent van GroenLinks wil wettelijke normen om het salaris van topbestuurders van corporaties te maximeren op het niveau van de minister-president. Staal verdient volgens haar twee keer zoveel als de corporaties als maximum hebben afgesproken en bijna vier keer zoveel als premier Balkenende. Zij dringt er ook op aan dat corporaties "die nu nog geheimzinnig doen", de beloning van hun directie onmiddellijk openbaar maken.

Vestia, zijn directeur (die op vakantie is) en voorzitter Kolthek van de raad van commissarissen, weigeren verder elk commentaar, vooruitlopend op het gesprek met de minister, aldus de zegsvrouw.