AMSTERDAM - Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus is woensdag op de effectenbeurs in Amsterdam hard afgestraft voor een mislukt avontuur in Brazilië. Het aandeel stond aan het einde van de ochtend bijna 25 procent lager op 55 eurocent doordat Corus voorbeurs bekendmaakte dat de beloftevolle fusie met het Braziliaanse CSN niet doorgaat. Het concern gaf tevens aan dat de activiteiten in Europa zich niet gunstig ontwikkelen.

Beursstemming (video): Onzekerheid drukt tech en financials.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Omzetstijging Vendex KBB wordt beloond.
Euronext gaat reorganiseren en Corus ziet af van fusie met CSN.

Volgens een beurshandelaar komt het CSN-nieuws hard aan. Staalconcerns zijn vooral gebaat bij hoge volumes om de hoge vaste kosten te dekken en de fusie met de Brazilianen leek dat te bewerkstelligen. Een analist zei dat de strategie bij het verlieslijdende Corus nu 'zoek' is.

De algemene teneur op het Damrak was negatief. De AEX-index stond na ruim een uur handel 1,5 procent lager op ruim 323 punten. Alleen DSM, Buhrmann en ING stegen. De grootste dalers waren CMG, Hagemeyer, Ahold en Numico.

Midkap

De MidKap-index, waarin Corus staat genoteerd, daalde 2,7 procent tot een kleine 312 punten. VendexKBB viel op met een koersstijging van 2 procent na de publicatie van de omzetcijfers over het derde kwartaal. Een handelaar merkte op dat de restyling van V&D succes lijkt op te leveren. "VendexKBB doet het beter dan de voorgaande twee kwartalen en dat wordt al als positief ervaren."

Ook in de rest van Europa verloren de indices terrein, ondanks hogere slotkoersen op Wall Street. De schrik zit echter bij Europese beleggers in de benen nu de stem van Osama Bin Laden is opgedoken. De angst voor nieuwe aanslagen is daardoor toegenomen. Om dezelfde reden zullen de Amerikaanse aandelenkoersen waarschijnlijk later op de dag dalen, zo lieten de futures woensdagochtend al zien.

De verliezen waren het sterkst in Frankfurt, waar de DAX-index 3 procent zakte. De FTSE-index in Londen gaf 1,7 procent prijs. Eenzelfde verlies stond in Parijs op de borden voor de CAC-index.

Een winstwaarschuwing van tabaksgigant Philip Morris dreunde na voor British American Tobacco, dat in Londen ruim 4 procent minder waard werd. Ook concurrenten als Imperial Tobacco en Gallaher daalden. Nog erger was de schade voor FTSE-fonds Cable & Wireless, dat een grote reorganisatie bekendmaakte. Het aandeel duikelde 30 procent.

Euro

Op de valutamarkten zakte de euro van 1,0105 naar 1,0070 dollar. In pond sterling ging de euro van 0,6365 naar 0,6340 pond.