HILVERSUM - Twee op de tien bedrijven betrappen minstens één keer per jaar personeel op diefstal, drugsgebruik of een ander delict. Een derde van de werkgevers wordt helemaal nooit geconfronteerd met overtredingen of een misdrijf en 44 procent hooguit eens per jaar.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Interview NSS onder 297 directeuren, dat in opdracht van televisieprogramma Nova en het Financieel Dagblad is verricht.

De directeuren vinden de situatie niet verslechterd ten opzichte van vijf jaar geleden. Bijna driekwart heeft het beleid tegen crimineel gedrag op de werkvloer ook niet veranderd. In 2005 deed een op de tien bedrijven aangifte bij de politie wegens een delict op de werkvloer. Dat is meestal in het geval van afpersing en boekhoudfraude.

Gedragscode

Werkgevers proberen vooral intern zaken op te lossen. Zo hanteert bijna 80 procent een gedragscode op de werkvloer en procedures bij gevoelige handelingen. Wel gaan er in ondernemersland al langer stemmen op om een zwarte lijst in te voeren van crimineel personeel en het onderling uitwisselen van informatie over oud-medewerkers.