VENLO - De fabrikant van printers en kopieermachines Océ gaat nog meer productie naar lagelonenlanden verplaatsen. Bestuursvoorzitter Rokus van Iperen verklaarde woensdag tegenover het ANP dat in 2007 en 2008 nog vele tientallen banen in Venlo komen te vervallen.

"Het doel is uiteindelijk om 80 procent van het productiewerk te verplaatsen", aldus Van Iperen. "Wij verwachten dat aan het einde van dit jaar 50 procent van het productiewerk uit Nederland overgeheveld is. Het betekent dat in de jaren daarop nog vele tientallen functies verdwijnen." Océ heeft ongeveer driehonderd werknemers in de productie in Nederland. Over verschillende afdelingen telt de onderneming in totaal ongeveer 4500 medewerkers in het thuisland.

Volgens de bestuursvoorzitter hoeft het verlies van banen geen gedwongen ontslagen op te leveren. "Wij zijn in onderhandeling met de sociale partners. De afbouw van personeel gaat door natuurlijk verloop en door verplaatsingen."

Overname

Het bedrijf heeft een goed tweede kwartaal achter de rug. De meevallende resultaten kwamen mede tot stand door de bijdrage van het overgenomen Amerikaanse bedrijf Imagistics. "Die overname hebben we ruim acht maanden geleden gedaan. Het gaat goed.

Voorlopig verwacht ik dat we geen grote overnames doen totdat we deze hebben verwerkt. We kijken wel naar kleinere acquisities in de grafische industrie en in de markt voor uitbestedingen."

Seizoen

Océ opent in Nederland altijd het seizoen voor de kwartaalcijfers. Dat kan het bedrijf omdat het een gebroken boekjaar heeft, waarbij in dit geval het tweede kwartaal liep tot eind mei. Andere beursgenoteerde bedrijven hebben het kwartaal afgelopen vrijdag pas afgesloten.

Het bedrijfsresultaat (ebit) van Océ kwam uit op 18 miljoen euro tegen 14,7 miljoen in het tweede kwartaal van vorig jaar. De omzet steeg met 22,4 procent tot 783,6 miljoen. Het resultaat is beter dan verwacht.

Verkoop

Océ is grofweg onderverdeeld in twee bedrijfsonderdelen. De dochter Digital Document Systems zag de omzet met bijna 30 procent stijgen naar 558 miljoen euro. De andere dochter is Wide Format Printing Systems. Daar steeg de omzet met 8,4 procent tot bijna 226 miljoen euro. De omzetstijging kwam vooral uit de verkoop van de technische documentatie en verkopen in de grafische markt. Ook kleurenprinters deden het goed.

Van Iperen is aangetreden in 1999. Hij wordt in september 53 jaar. Hij is voorlopig niet van plan het bedrijf te verlaten. "Ik denk niet na over een mogelijk vertrek. De pensioendatum is bij ons bedrijf zestig jaar. Océ is een industrieel bedrijf. Beslissingen over investeringen hebben een effect van tussen de vijf en acht jaar. Ik voel me uitstekend. Zolang er toegevoegde waarde is, blijf ik in deze rol."