AMSTERDAM - Het personeelstekort in de verzorging en verpleging dreigt in 2025 op te lopen tot een half miljoen mensen. Dat zeggen AbvaKabo-bestuurder Pim van Loon en hoogleraar toekomststudies gezondheidszorg Theo de Vries woensdag in het Nederlands Dagblad.

Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) zei vorige maand al dat vanaf volgend jaar 'grote' personeelstekorten in verpleeg- en verzorgingshuizen ontstaan, zodat werkgevers op grote schaal personeel in het buitenland moeten werven. Door de vergrijzing zou in 2025 bijna een kwart van de beroepsbevolking in de zorg- of welzijnssector moeten werken, verwacht het ministerie.

Overheid en opleidingsinstituten moeten veel doen om te voorkomen dat ouderen de komende jaren niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, zegt vakbondsbestuurder Van Loon in het ochtendblad. "Iedereen zal schrikken als er straks zo'n enorm tekort is, maar we moeten er vooralsnog wel rekening mee houden. Er komen miljoenen ouderen die zorg nodig hebben als gevolg van de voortschrijdende vergrijzing, een toename van het aantal chronisch zieken en een verwachte verdubbeling van het aantal dementerende ouderen tot een half miljoen."

Vacactures

Allochtonen kunnen volgens De Vries de vacatures niet opvullen, vanwege de 'grote' culturele verschillen. "Moslimmeisjes mogen niet aan mannenlijven zitten, dus dat werkt niet." De Vries denkt dat door betere ICT-toepassingen een deel van het probleem is op te lossen.

Staatssecretaris van Volksgezondheid en Welzijn Clémence Ross-Van Dorp (CDA) maakt zich grote zorgen over de toekomst, schrijft de krant. De animo voor een opleiding in de zorg neemt af. Ross woensdag een campagne begint voor een beter imago van de zorg: 'Trots op de zorg.' Zes jaar geleden mislukte volgens de krant een campagne om meer personeel voor de zorg te werven.