SYDNEY - Twee voormalige valutahandelaren van National Australia Bank (NAB) zijn dinsdag veroordeeld tot gevangenisstraffen voor hun rol in een omvangrijke fraudezaak. Dat schandaal kostte de grootste bank van Australië 252 miljoen Australische dollar (149 miljoen euro).

De 34-jarige David Bullen kreeg een celstraf van drie jaar en acht maanden en de 27-jarige Vincent Ficarra werd tot twee jaar en vier maanden veroordeeld. De twee werden in mei op diverse punten schuldig bevonden aan illegaal financieel gewin. De handelaren gebruikten fictieve valutatransacties om grote en almaar oplopende schulden te verbergen. Ze beweerden tijdens het proces niet schuldig te zijn en in opdracht van het hogere management te hebben gehandeld.

Luke Duffy, ex-baas van de divisie valutahandel bij NAB, werd in juni vorig jaar al schuldig bevonden voor zijn betrokkenheid bij het schandaal. Daarvoor kreeg hij een gevangenisstraf van 29 maanden. Een vierde handelaar, Gianni Gray, werd in april tot zestien maanden cel veroordeeld. Het schandaal leidde tot een flinke reorganisatie van de NAB-top, waarbij de toenmalige president-commissaris en de bestuursvoorzitter het veld moesten ruimen.