DEN HAAG - De vakbonden zetten de voorbereiding voor nieuwe acties in de kinderopvang door. Dat hebben zij besloten nadat vrijdag tijdens de behandeling van een kort geding voor de president van de Haagse rechtbank de kloof met de werkgeversorganisatoe VOG voorlopig niet te dichten bleek.

"Partijen staan nog lijnrecht tegenover elkaar", concludeerde een woordvoerder van de CFO. De vakbonden willen de CAO voor kinderopvang gelijk trekken met de welzijns-CAO. Ze eisen een stucturele loonsverhoging van 7 procent, waarin een eindejaarsuitkering is meegenomen.

De werkgevers willen een incidentele eindejaarsuitkering voor . Vanwege de onzeker economische situatie willen ze geen toezeggingen doen voor een langere termijn. "Wij maken geen deel uit van de collectieve sector, alles moet zelf betaald worden", aldus H. Strating van VOG.

Volgens Strating overschrijdt de eis van de vakbonden die van de vakcentrales voor de komende CAO-onderhandelingen. Zowel de FNV als de CNV houden vast aan een loonsverhoging van maximaal 4 procent. "Ik zie niet in hoe die 7 procent daarin past."

Salamiplakjes

De vakbonden willen een uitgebreidere CAO voor de kinderopvang, die pas sinds kort een eigen collectieve regeling kent. De eerste CAO is enkele malen verlengd. "Wij hebben ons afgevraagd of wij ons tevreden moeten stellen met weer salamiplakjes", omschrijft onderhandelaar J. Dieten van Abvakabo de actiebereidheid. De bonden willen ook een hogere beloning voor groepsleidsters.

De president van de rechtbank probeerde te bemiddelen tussen de partijen. Volgens de vakbonden is er geen ruimte meer voor nieuwe onderhandeling, tenzij de werkgevers aan hun eisen willen voldoen. De werkgevers willen best opnieuw rond de tafel gaan zitten, mits ze meer mogen doen dan alleen de handtekening zetten.

De president doet op 28 november uitspraak. Dat is precies een dag voordat nieuwe acties in de kinderopvang zijn aangekondigd. De VOG had het geding aangespannen om die acties te voorkomen.