NAARDEN - Industrieconglomeraat Stork blijft een beursgenoteerd bedrijf. Dat heeft de onderneming dinsdag bekendgemaakt.

Volgens Stork heeft een onderzoek uitgewezen dat overgang van een publieke naar een private onderneming niet haalbaar is. Het risico was te groot. Bovendien verhielden de inkomsten van de verschillende bedrijfsonderdelen zich niet tot de rendementseisen van partijen die voor de financiering wilden zorgdragen.

"De conclusie van het onderzoek is duidelijk: verdere aandeelhouderswaarde kan nu het best worden gemaximaliseerd als beursgenoteerde onderneming. Er was op dit moment simpelweg geen match mogelijk tussen ons profiel en de rendementsvoorwaarden van de geïnteresseerde partijen", aldus bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt in het persbericht.

Stork kondigde in februari aan de mogelijkheden van een beursexit te onderzoeken. Enkele grootaandeelhouders, waaronder Amerikaanse vermogensbeheerders Centaurus en Paulsen & Co, hadden hiermee ingestemd. Het Naardense bedrijf raamt de kosten van het onderzoek op 15 tot 20 miljoen euro.

De uitkomst van het onderzoek is opmerkelijk. Uit een rondvraag bij analisten die het bedrijf volgen, bleek dat het merendeel ervan overtuigd was dat Stork van de beurs verdween. Gemiddeld gingen de marktvorsers uit van een bod van 50 euro per aandeel, hetgeen Stork waardeerde op 1,6 miljard euro.

Stork zegt nu weer over te gaan tot de orde van de dag, hetgeen onder meer leidt tot een hervatting van de inkoop van eigen aandelen. Het bedrijf kondigde in februari aan 300 tot 350 miljoen euro aan de aandeelhouders uit te keren middels een kapitaalreductie en de inkoop van aandelen. Recent werd 128 miljoen euro uitgekeerd aan de aandeelhouders. Na de verkoop van de divisie Prints wil Stork het voorziene totaalbedrag voor de aandeleninkoop, nu 220 miljoen euro, vergroten.