DEN DOLDER - Beleggers die geld hebben gestoken in zogenoemde vastgoed-cv's dreigen aanbieders uit de sector op een zwarte lijst te zetten. Dat liet de Vereniging Vastgoed Participanten (VVP), waarin een deel van deze beleggers verenigd is, maandag weten.

In de markt voor vastgoed-cv's gaat circa 10 miljard euro om, waarvan meer dan 3 miljard euro van ongeveer 60.000 particulieren.

De VVP wil de druk verhogen op de ongeveer zeventig aanbieders van dit type beleggingsfondsen in Nederland. Vorig jaar waarschuwde de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor malifide praktijken in de branche. De AFM drong bij de sector zelf aan op initiatieven om de transparantie rondom deze producten te verbeteren. Als dat niet gebeurt, zal wetgeving worden opgelegd.

Beleggingsfonds

Een vastgoed-cv is een bijzonder type beleggingsfonds. Een beheerder koopt namens een groep beleggers vastgoedobjecten zoals winkels en kantoren en exploiteert die een aantal jaren. Na een vooraf vastgestelde periode worden de panden verkocht. De opbrengsten, zoals huur en verkoop, worden na aftrek van kosten verdeeld onder de beleggers.

Eerder dit jaar kwamen enkele aanbieders de AFM tegemoet met de oprichting van twee stichtingen. Deze moeten het toezicht op de eigen branche vergroten. Maar slechts een zesde van alle aanbieders heeft zich daar inmiddels bij aangesloten.

Problematiek

"Waar zijn al die andere aanbieders?", vroeg VVP-voorman Dion Bartels zich maandag tijdens een bijeenkomst over de problematiek af. De beleggersclub geeft de vastgoedbedrijven nog een half jaar de tijd zich bij één van de twee stichtingen aan te sluiten. "Dan komen ze op de witte lijst. Als ze het nog niet weten en daar goede argumenten voor hebben op de grijze lijst. En anders op de zwarte", aldus Bartels.

Een woordvoerder van één van de twee stichtingen zei dat het moeilijk is leden binnen te halen. "Dit zijn bedrijven die concurrenten zijn van elkaar. Nu moeten we opeens samen rond de tafel gaan zitten. De regels die we onszelf moeten opleggen overstijgen de bestaande wetgeving. Er is veel koudwatervrees", legde hij uit.

Toegankelijk

De VVP wil dat beleggers in vastgoed-cv's voortaan meer en betere informatie krijgen. De club ziet graag dat jaarvergaderingen voor hen toegankelijk worden en prospectussen goed onderling vergelijkbaar zijn.

Ook benadrukken ze het belang van een goede relatie tussen de aanbieders, feitelijk de beheerders van hun geld, en de huurders van panden waarin de particulier indirect zijn geld heeft zitten.

failliet

Bartels van de VVP waarschuwde dat nog dit jaar vastgoedbeleggers het schip in zullen gaan. "Er zullen fondsen failliet gaan. Dat komt deels doordat de leegstand van kantoorpanden groeit en de rente stijgt. Bij een tiende van de ongeveer duizend bestaande fondsen zal de belegger zijn inleg niet terugkrijgen", voorspelde hij.

De AFM vindt het aantal vastgoedbedrijven dat zich bij de in het leven geroepen stichtingen heeft aangesloten te klein, zo liet een woordvoerder maandag weten. De toezichthouder geeft de sector nog wel wat tijd. "Maar als ze alleen maar met elkaar blijven praten, dan zal er wetgeving moeten komen", aldus de zegsman.