BRUSSEL - Meer dan de helft van al het papier in Europa wordt opnieuw gebruikt. Papier is daarmee het meest gerecyclede materiaal in Europa. Dat blijkt uit cijfers die ERPC (European Recovered Paper Council) maandag heeft gepubliceerd. Die organisatie probeert het hergebruik van papier in Europa te stimuleren.

De Europese papier- en kartonsector stelde zich zes jaar geleden ten doel dat eind 2005 56 procent van al het papier opnieuw zou moeten worden gebruikt. Daarbij werd een marge van 1,5 procent in acht genomen. Eind 2005 bleek dat 55,4 procent van al het oude papier in Europa was gerecycled. In totaal werd 46,6 miljoen ton papier en karton opnieuw gebruikt. Dat is 24 procent (negen miljoen ton) meer dan in 1998.

Nederland

In Nederland ligt het percentage hergebruikt papier hoger dan het Europees gemiddelde. Volgens de Koninklijke VNP, de branchevereniging voor de Nederlandse papier- en kartonsector, is vorig jaar bijna 2,5 miljoen ton oud papier en karton opnieuw gebruikt. Dat betekent dat bijna 75 procent van de grondstoffen van de Nederlandse papierfabrieken oud papier en karton was. De rest was celstof, dat niet in Nederland wordt geproduceerd, en hout.

Maximaal haalbaar

De stichting Papier Recycling Nederland meldde in mei dat 77 procent van al het oude papier en karton in 2005 opnieuw is gebruikt. Een 100 procent score is overigens niet mogelijk. Geen Nederlander zal gebruikt toiletpapier, keukenpapier en tissues in de papierbak doen. Evenmin komen sigarettenvloeitjes en archiefstukken voor hergebruik in aanmerking. De stichting Papier Recycling Nederland gaat uit van een maximaal haalbare score van ongeveer 85 procent.