Kabelbedrijven Casema en Essent komen mogelijk in dezelfde handen. Een van de kandidaat-kopers is Liberty Media, het moederbedrijf van UPC. Hiermee zou een zeer sterk machtsblok ontstaan.

Dit meldt het Financieele Dagblad maandag op gezag van bronnen in de financiële wereld. Dezelfde vijf partijen die bieden op kabelbedrijf Casema zijn geselecteerd als kandidaat-kopers voor Kabelcom, de kabeldochter van Essent. Casema en Kabelcom zijn de nummers twee en drie op de Nederlandse markt, achter marktleider UPC.

De adviseurs rond Casema en Kabelcom selecteerden dezelfde kandidaat-kopers: BCPartners, Cinven, Macquarie, Liberty Global en Warburg Pincus. Deze laatste partij is eigenaar van Multikabel, het vierde kabelbedrijf van Nederland.

Strijd met KPN

Ten minste twee van de mogelijke kopers zijn volgens het FD uit op een consolidatie van de kabelsector en willen de strijd aanbinden met KPN op het gebied van internet, telefoon en televisie.

Casema - momenteel eigendom van een consortium bestaande uit Carlyle, Providence en GMT - en Kabelcom worden deze maand binnen een week van elkaar geveild voor een totaalbedrag dat kan oplopen tot 5 miljard euro.

Met name de belangstelling van Liberty is opmerkelijk. UPC mocht in 2002 geen bod doen op Casema van mededingingsautoriteit NMa. Sindsdien zijn er echter steeds meer partijen telefonie, internet en televisie gaan combineren. Advocaten zijn daarom verdeeld over de vraag hoe de NMa zich ditmaal zal opstellen, mocht UPC alsnog (indirect) de slag om Casema winnen.