DEN HAAG - Consumenten zijn de grootste verspillers van voedsel. Bijna twee derde van al het weggegooide voedsel in Nederland verdwijnt in de afvalbakken van de huishoudens. Dat is maandag gebleken uit onderzoek van het Consumentenplatform van het ministerie van Landbouw.

Jaarlijks gooien boeren, voedselverwerkende industrie, handelsbedrijven, supermarkten, horeca en consumenten samen ter waarde van ongeveer 3 miljard euro aan voedsel weg. Uit de cijfers blijkt dat Nederlanders het meeste voedsel, ter waarde van circa 2,1 miljard euro per jaar, thuis weggooien.

Slecht gevoel

Ondanks de dagelijkse praktijk vinden Nederlanders het weggooien van voedsel ethisch gezien niet goed, concludeert het platform. De meeste consumenten (36,3 procent) willen eten niet weggooien omdat het zonde van het geld is. Bijna evenveel mensen, 35,4 procent van de ondervraagden, geeft voedselverspilling "een slecht gevoel".

Om ervoor te zorgen dat consumenten minder voedsel weggooien, moeten zij beter weten hoe het 'tenminste houdbaar tot'-principe werkt. Ook informatie over het slimmer boodschappen doen en het kokkerellen met eten dat nog in huis is, kan helpen de voedselverspilling thuis terug te dringen, aldus het platform. De voedingsindustrie zou "beter afgepaste hoeveelheden" eten moeten aanbieden.

Nuttig

Het weggooien van eten door boeren en voedselverwerkende industrie zien de ondervraagden als een minder groot probleem dan hun eigen verkwistende gedrag. Wel moet het afgedankte voedsel volgens het platform dan "nuttig" gebruikt worden, bijvoorbeeld als voer voor dieren.