VOORBURG - De kaasexport is fors toegenomen. In het eerste kwartaal van 2006 is er voor 533 miljoen euro kaas geëxporteerd. Dit is 10 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De waarde van de kaasimport lag in de maanden januari tot en met maart 2006 met 129 miljoen euro 3 procent hoger dan in de vergelijkbare periode van 2005. Al jarenlang is de waarde van de kaasexport ongeveer vier keer zo hoog als de waarde van de kaasimport.

Duitsland

De Goudse kazen zijn veruit het populairst in het buitenland. Ze vormen 42 procent van de totale Nederlandse kaasexport. Edammers vormen met een aandeel van 12,5 procent een goede tweede. De meeste kazen gaan naar Duitsland. De oosterburen nemen bijna 40 procent van de totale kaasexport af.

De groei van de export naar Duitsland was in het eerste kwartaal met 4 à 5 procent echter aanmerkelijk minder groot dan die van de uitvoer naar België en Frankrijk. Vooral de Fransen krijgen steeds meer trek in Nederlandse kazen. De export naar Frankrijk groeide met bijna een kwart.

Rusland

De meeste kaas gaat naar landen in de Europese Unie. Dat betreft 89 procent. Volgens het CBS is buiten de EU vooral Rusland een opmerkelijke stijger. De Russen hebben in het eerste kwartaal 45 procent meer Nederlandse kaas gekocht.