TOULOUSE/MUNCEN - Topman Gustav Humbert van vliegtuigbouwer Airbus heeft zondag zijn ontslag aangeboden. Noël Forgeard, mede-bestuursvoorzitter van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS, stapte zondag ook op. Beide topmannen zijn vertrokken wegens de vertraging die is opgelopen met de superjumbo A380.

De problemen voor Forgeard begonnen enkele weken geleden toen het aandeel EADS op de beurs in Parijs een duikvlucht maakte. Het concern gaf toen een winstwaarschuwing als gevolg van productievertragingen bij de superjumbo A380 van dochterbedrijf Airbus. Daardoor valt de winst bij EADS tot 2010 ongeveer 2 miljard euro lager uit dan verwacht. Kort daarna volgden de beschuldigingen van aandelenhandel met misbruik van voorkennis door EADS-bestuurders, onder wie Forgeard.

Teleurstelling klanten

"De recent bekendgemaakte vertraging van de productie en levering van de A380 is een grote teleurstelling voor onze klanten", aldus Humbert in een schriftelijke verklaring. "Als CEO van Airbus moet ik verantwoordelijkheid nemen. De juiste weg is om mijn ontslag aan te bieden aan de aandeelhouders."

Forgeard wordt opgevolgd door Louis Gallois. Hij is nu nog de baas bij het Franse spoorwegenbedrijf SNCF. Tom Enders, met wie Forgeard het voorzitterschap deelde, blijft aan. Humbert wordt opgevolgd door Christian Streiff een voormalige topman van de materialenfabrikant Saint Gobain.

Het is de bedoeling dat Airbus verder geïntegreerd wordt bij EADS. De vliegtuigbouwer moet dichter bij het moederbedrijf komen te staan.