HENGELO - Thales Nederland heeft een grote order ontvangen voor de levering van radar- en vuurgeleidingssystemen. Venezuela wil de apparatuur, bestaande uit soft- en hardware, gebruiken in de strijd tegen de drugshandel en -smokkel.

De waarde van de order bedraagt in ieder geval 200 miljoen euro, maar kan volgens een woordvoerder van het defensiebedrijf in Hengelo nog met tientallen miljoenen euro's stijgen.

"Dit is vooral een goed signaal voor de markt", aldus de woordvoerder zaterdag. Hij kan niet zeggen of er meer banen zullen komen bij Thales Nederland, waar nu 2000 mensen werken. "Maar de werkgelegenheid is zeker gesteld."

Het bedrijf, voorheen Hollandse Signaal Apparaten (HSA), heeft net een reorganisatie achter de rug, waarbij 180 mensen hun baan verloren.

Wapenembargo

De Verenigde Staten hebben tegen Venezuela een wapenembargo ingesteld omdat het land onvoldoende zou doen aan de bestrijding van terreur, waarmee de VS doelen op de contacten van Venezuela met Iran en Cuba.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat een exportvergunning pas wordt verleend op het moment van levering.

"Als Thales een order zou krijgen voor radarsystemen voor patrouilleboten die belast zijn met de bestrijding van drugssmokkel, dan juicht het ministerie dat toe en zal een vergunningsaanvraag waarschijnlijk gehonoreerd worden."

Demissionair minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) gaat binnenkort naar Venezuela voor een bezoek.