GENEVE - De onderhandelingen over een vrijere wereldhandel in Genève zijn in een crisis beland, nadat ministers er niet in zijn geslaagd om een doorbraak te bereiken. Dat heeft voorzitter Pascal Lamy van de Wereldhandelsorganisatie WTO zaterdag gezegd.

De onderhandelaars hebben nog geen voortgang bereikt op de belangrijke terreinen van landbouw en industriële goederen. "Daarom zijn we in een crisis", aldus Lamy. Een akkoord is volgens hem echter nog steeds mogelijk.

Het WTO-overleg, dat donderdag in de Zwitserse stad begon, is tot nu toe uiterst moeizaam verlopen. Dit weekeinde moet er op belangrijke onderdelen van de besprekingen vooruitgang worden geboekt.

Eerder sprak de Amerikaanse vertegenwoordiger Susan Schwab al over een impasse. Zij voegde er toen echter aan toe dat het overleg niet is gestrand. "We hebben niet de intentie om de hoop op te geven", zei Schwab in een persconferentie.

Doha-ronde

De besprekingen in Genève maken deel uit van de zogeheten Doha-ronde, die eind 2001 begon en moet leiden tot het wegnemen van handelsbelemmeringen op het gebied van vooral landbouw- en industriegoederen. De onderhandelingen moeten uitmonden in een alomvattend akkoord, waarover de leden van de WTO het bij consensus eens moeten zien te worden.