AMSTERDAM - De onafhankelijke klachtencommissie DSI heeft Dexia in een hoger beroep over een particuliere beleggingszaak niet-ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat de bank de betrokken belegger zijn inleg plus de rente daarover moet terugbetalen, zo heeft DSI dinsdag gemeld.

Bovendien draait Dexia op voor de schulden van de belegger. Die waren het gevolg van het aandelenlease-contract dat hij had gesloten. Daarbij worden met geleend geld aandelen aangekocht. DSI had eerder dit jaar geoordeeld dat de bank onzorgvuldig had gehandeld omdat zij onder meer de belegger telefonisch te agressief had benaderd en hem bovendien onjuiste informatie had verstrekt.

De commissie van beroep van DSI is nu van mening dat deze belegger een individueel geval betreft. Daardoor ontstaat geen precedentwerking. Hierover heeft Dexia opgelucht ademgehaald. De bank is immers nog in onderhandeling met de stichting Leaseverlies, die optreedt namens talrijke beleggers die door aandelenlease-constructies gedupeerd zijn.