NEW YORK - De autoconcerns Renault en Nissan, die al lang met elkaar samenwerken, voelen er wel voor om General Motors (GM) in hun samenwerkingsverband op te nemen. Ze willen in dat verband ook wel een belang in het Amerikaanse autoconcern nemen.

Dit heeft Tracinda, de beleggingsmaatschappij van de Amerikaanse miljardair Kirk Kerkorian, geschreven aan GM's topman, Rick Wagoner. Ook bestuursvoorzitter Carlos Ghosn van Renault en Nissan heeft de brief gekregen, zo werd vrijdag duidelijk. Renault heeft een belang van bijna 45 procent in Nissan.

Aandeelhouder

Kerkorian is een grote aandeelhouder van GM. Hij heeft zich al vaker geroerd bij het autoconcern, omdat hij het niet eens is met het beleid van de noodlijdende onderneming en de koers van het aandeel GM te laag vindt. Kerkorian raadt GM in de brief aan om een commissie te vormen die direct de mogelijkheden van samenwerking met de twee autoconcerns moet bestuderen.

In de brief van Tracinda staat verder dat een verbond tussen de drie grote autofabrikanten de concurrentiepositie van alle drie kan verbeteren en tot een aanzienlijke besparing op de kosten kan leiden. De koers van het aandeel GM steeg op de effectenbeurs in New York vrijdag na de publicatie van de brief met 9 procent.