VOORBURG - In slechte economische tijden krijgen café's vaak meer bezoek. Die stelling gaat voor deze periode echter niet op. In het café werd minder drank verkocht in de periode van juli tot oktober. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendmaakte.

De gehele horeca kende met 1,5 procent de laagste omzetgroei in zes jaar. Hotels zagen een achteruitgang van bijna 3 procent. Bij restaurants, café's en cafetaria's ging de omzet wel iets omhoog maar dat kwam door de hogere prijzen voor consumpties.

De omzet in hotels, pensions en conferentieoorden was de afgelopen jaren flink omhoog gegaan. Maar in augustus en iets minder in september daalden de inkomsten verder. Dat begon al in het eerste kwartaal van dit jaar.

De omzet in restaurants steeg wel iets maar de prijzen stegen veel meer. Ook café's hadden meer inkomsten maar van minder klanten. De omzet groeide weliswaar met 4,3 procent. Maar de prijzen stegen met 8,2 procent waardoor per saldo het omgezette volume afnam.