UTRECHT - De provincie Utrecht heeft de krachtigste economie van Nederland. De provincie heeft de koppositie overgenomen van Flevoland, dat enkele jaren op nummer één heeft gestaan. De groei en kracht van de regionale economie in Utrecht wordt vooral gedreven door Amersfoort en omgeving.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de economische prestatie van Nederlandse provincies, dat Rabobank donderdag heeft gepubliceerd.

Flevoland neemt nu een tweede positie in. Dat komt vooral door de sterke rol die Almere speelt in de provincie. Ook Lelystad heeft bijgedragen aan de tweede plek. "Voor Flevoland als provincie geldt dat het goed gaat, maar je kan nu eenmaal niet jaar in jaar uit op de eerste plek staan", zei econoom Willem van der Velden van Rabobank.

Eretribune

Van der Velden concludeert dat er dit keer geen provincies zijn die er met kop en schouders bovenuit steken: "Er is voor niemand een plaats gereserveerd op de eretribune." Dat komt mede doordat de economische verschillen binnen provincies sterk uiteenlopen.

Limburg herbergt bijvoorbeeld in de zuidelijke helft een van de meeste matige economische regio's van Nederland, terwijl Midden-Limburg juist bij de koplopers hoort.

Groeicijfers

Rabobank meet de economische prestaties van de provincies af aan groeicijfers, waaronder de winst en omzet van bedrijven, en de werkgelegenheid. Daarnaast kijkt de bank naar de kracht van een economie, die mede wordt bepaald door de investeringen en export.

Krachtcijfer

Het 'krachtcijfer' geeft de groeipotentie van een provincie weer. "Als je daarop scoort, heb je een goed vertrekpunt om te profiteren van de economische groei die in Nederland wordt voorspeld", aldus Van der Velden.

Zeeland

Op basis van deze economische maatstaven komt Zeeland wederom als de meest zwakke provincie naar voren. De provincie bungelt al tijden onderaan de ranglijst en Rabobank bespeurt vooralsnog geen verbetering. "Het groeitempo ligt daar lager. Dat is een verhaal dat we helaas elk jaar moeten vertellen."