AMSTERDAM - Kabelbedrijf Draka schrapt 330 banen bij dochter Comteq. In de tweede helft van het jaar wordt voor deze herstructurering een last genomen van 25 miljoen euro. De onderneming wil de divisie Cable Solutions aanpakken. De jaarlijkse kostenbesparingen lopen op naar 12 miljoen euro, aldus Draka donderdag in een tussentijds handelsbericht.

Verder verwacht de onderneming in het eerste halfjaar een bedrijfsresultaat van ten minste 36 miljoen euro. De nettowinst komt dan uit op circa 15 miljoen. Draka boekte in de eerste helft van 2005 nog een bedrijfsresultaat van 12 miljoen euro en een nettowinst van 1 miljoen euro. Het kabelbedrijf ligt op basis van deze verwachte resultaten op koers om de doelstelling van een bedrijfsresultaat van 90 miljoen euro in 2007 te realiseren.

Resultaten

Draka schrijft de verbetering van de resultaten toe aan het economisch herstel in Europa, waar de onderneming 70 procent van haar omzet behaalt. Dit zorgt voor extra groei. Als gevolg van stijgende grondstofprijzen, onder meer voor koper en polymeren, staan de winstmarges onder druk. Deze ongunstige factor ondervangt Draka door op kosten te besparen.

Overname

Ook presenteerde de onderneming een kleine overname. De International Wire Group kostte de onderneming 28 miljoen euro. Het gaat om de 'geïsoleerde kabelactiviteiten'. De activiteiten op de autokabelmarkt bezorgen Draka een extra omzet van zo'n 75 miljoen euro. Met de transactie versterkt Draka haar positie en betrokkenheid in deze sector. De overname draagt vanaf 2007 positief bij aan het resultaat.

Analisten zijn positief over de ontwikkelingen rond Draka. De resultaten zijn beter dan verwacht. F. Kamphuis van ING is tevreden. "Wij hadden een nettowinst tussen de 10 miljoen en 15 miljoen euro verwacht. Nu kan er zeker uitgegaan worden van 15 miljoen euro." M. Bakker van Fortis, is niet verbaasd over het banenverlies. "De herstructureringsplannen passen in de strategie van Draka. Op de langere termijn kunnen we meer van dit soort aanpassingen verwachten."

Deze aanpassingen zijn precies wat onderhandelaar Piet Fortuin van de CNV Bedrijvenbond vreest. Fortuin heeft door de moordende concurrentie begrip voor de nu aangekondigde reorganisatie. Hij is echter bezorgd over de fabriek in Delfzijl. "Deze fabriek moet zich vooral op koperen kabels gaan richten, maar dat is nou niet bepaald de technologie van de toekomst." Hij is daarom donker gestemd over het aantal banen in Delfzijl.

Analisten zien de overname van de International Wire Group als positief. Draka versterkt zo haar positie wereldwijd.