DEN HAAG - De premie voor de basisverzekering zal volgend jaar wel met meer dan 3 procent stijgen. Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft woensdag bevestigd dat hij ook uitgaat van een stijging van 10 procent, zoals in het Centraal Economisch Plan (CEP) stond.

De minister kwam hiermee terug op zijn uitlatingen in het televisieprogramma Buitenhof van afgelopen zondag. Toen sprak hij de hoop uit dat de zorgpremies niet meer dan 3 procent zouden stijgen.

Woensdag zei de minister dat hij toen alle zorgpremies bedoelde: dus de basisverzekering en de premie voor de volksverzekering AWBZ waarvan onder meer de verpleeghuizen betaald worden. De AWBZ premie bedraagt gemiddeld 3500 euro per jaar. De minister hoopt dat die niet verder stijgt.

Beperking premiestijging

Hoogervorst toonde zich woensdag bereid om de premiestijging te beperken. De premies voor de basisverzekering zijn dit jaar lager uitgevallen dan verwacht. Dit leverde werknemers een onbedoeld voordeeltje van 30 euro op. Maar volgens de wet moeten zij dit voordeeltje volgend jaar weer terugbetalen.

Op verzoek van de PvdA zei de minister dat hij die regel wil schrappen. Hij gaat uitzoeken hoe dit juridisch moet.

Dit betekent overigens wel dat de werkgevers niet worden gecompenseerd voor de te hoge inkomensafhankelijke premie die zij dit jaar hebben betaald. Afspraak was dat werkgevers en werknemers ieder de helft van de zorgkosten zouden betalen. Dit jaar viel dat echter verkeerd uit, omdat de nominale zorgpremie veel lager uitviel dan verwacht.

Op dat moment was de wettelijke verplichte inkomensafhankelijke bijdrage die werkgevers moeten ophoesten, al op grond van ramingen vastgesteld.

VNO-NCW

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil de kwestie met de minister bespreken, aldus een woordvoerder in een reactie. De belangenorganisatie heeft altijd gesteld dat werkgevers het geld dat zij teveel betalen terug willen hebben.

Als Hoogervorst de terugbetaalregeling uit de wet sloopt, betekent dit ook dat werknemers niet gecompenseerd worden als zij een keer teveel betalen, waarschuwde de minister woensdag.