PARIJS - De Franse autoriteiten hebben dinsdag een inval gedaan bij het hoofdkantoor van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS, het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus.

De Franse beursautoriteit onderzoekt de handel in EADS-aandelen door onder meer bestuursvoorzitter Noël Forgeard. Hij verkocht in maart opties en aandelen in het concern, waarmee hij naar verluidt 2,5 miljoen euro verdiende. Dat gebeurde drie weken voordat de grootste aandeelhouder in EADS, de autofabrikant DaimlerChrysler, aangaf een deel van zijn belang te willen verkopen.

Winstwaarschuwing

Daar komt bij dat medio juni de onderneming een winstwaarschuwing gaf, omdat de productie van de superjumbo A380 opnieuw vertraging heeft opgelopen. EADS verloor hierop 26 procent van zijn beurswaarde. De toezichthouders onderzoeken of Forgeard, die onder grote druk staat om af te treden, correct heeft gehandeld.

EADS heeft laten weten volledig mee te werken met het onderzoek. Het concern heeft hoofdkantoren in Parijs en München. Forgeard geldt als vertrouweling van de Franse president Chirac, maar deze weigerde voor de Franse televisie duidelijk zijn steun uit te spreken voor de geplaagde topman. Als Forgeard met voorkennis zijn aandelen heeft verkocht, zou Chirac erg geschokt zijn, zo verklaarde de president.

De bestuursvoorzitter van DaimlerChrysler, Dieter Zetsche, wil zo snel mogelijk een einde maken aan de crisis bij EADS. De autofabrikant voert hierover "stevige discussies" met de andere belangrijke aandeelhouders van het concern, zo zei hij tegen de zakenkrant Wall Street Journal. Zetsche verklaarde verder dat "veranderingen moeten plaatsvinden" bij EADS.