BRUSSEL - Duitsland moet meer werk maken van liberalisering van de telecomsector en mag onder geen beding het vrijmaken van de markt voor een periode van vier of vijf jaar opschorten, zoals de Duitse concurrentieautoriteiten plannen.

Dat heeft Europees Commissaris Viviane Reding (media en telecom) dinsdagavond gezegd tijdens een toespraak in Brussel. Reding wil Duitsland anders hard aanpakken via de EU-rechter.

Kroes

Vorige week stelde Redings collega Neelie Kroes (concurrentiebeleid) ook al dat Duitsland niet te hoge tarieven mag vragen aan concurrenten van de oude monopolist Deutsche Telekom voor het gebruik van diens netwerk. Duitsland zet volgens Reding ook een "gevaarlijk precedent". "Als andere regeringen het voorbeeld van Duitsland op het gebied van telecom bijvoorbeeld volgen in het energiebeleid, ben ik erg pessimistisch over de kansen voor meer liberalisering op deze markten", aldus de Luxemburgse politica.

Vrije concurrentie

Volgens Reding is meer regulering van de vrije markt blijvend nodig, omdat er anders nooit echt vrije concurrentie zal zijn in de telecomsector, waardoor de prijzen voor consumenten weer kunnen stijgen. Reding joeg eerder het bedrijfsleven in de sector al tegen zich in het harnas door haar pleidooi de kosten voor 'roaming', het afluisteren van gesprekken op mobiele toestellen in het buitenland, te willen verbieden.