TOKIO - Japan Post zal deze week de onderhandelingen over samenwerking met het post- en logistiekbedrijf TNT afbreken. Dat schrijven verscheidene Japanse kranten dinsdag. Japan Post kondigde in oktober aan met TNT een gezamenlijk distributiebedrijf te willen opzetten voor activiteiten in Azië.

TNT en Japan Post erkenden dinsdag dat zij op dit moment geen overeenstemming hebben bereikt over een gezamenlijke onderneming. TNT blijft de mogelijkheden onderzoeken voor een samenwerking met Japan Post. Maar het Nederlandse bedrijf kijkt ook naar alternatieven in Japan.

Door met TNT samen te werken, hoopte Japan Post, dat ook bank- en verzekeringsdiensten levert, beter te kunnen concurreren met internationale concerns als Deutsche Post, DHL, FedEx en UPS. Japan is bezig de postvoorziening te privatiseren. Het staatsbedrijf Japan Post zal worden opgedeeld in vier eenheden, die onder een holding komen te vallen.

Aandelen

In eerste instantie zal de regering eigenaar zijn van alle aandelen, maar ze zal de komende jaren een aanzienlijk deel van haar belang verkopen.

De Japanse posterijen tellen bijna 25.000 postkantoren en hebben 260.000 mensen in dienst. Veel Japanners hebben een spaarrekening en een verzekering bij Japan Post.