VOORBURG - Zowel consumenten als producenten zijn in jaren niet zo optimistisch geweest over de stand van de economie. Het consumentenvertrouwen steeg in juni ten opzichte van mei flink. Voor het eerst in vijf jaar zijn er meer optimisten dan pessimisten. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De consumenten zijn positief over het economische klimaat. Vooral het oordeel over de economie in de afgelopen twaalf maanden verbeterde sterk. Maar ook voor de komende twaalf maanden zit het positivisme er goed in. Daardoor is de koopbereidheid toegenomen. Consumenten hebben namelijk meer vertrouwen gekregen in hun eigen financiële positie.

Over het doen van grote aankopen veranderde de mening van consumenten evenwel nauwelijks ten opzichte van de vorige maand, toen het oordeel hierover al fors verbeterde.

Het consumentenvertrouwen steeg in juni met 9 punten. Voor het eerst in vijf jaar kwam het cijfer boven de nul uit. Het is de tiende stijging op rij. Sinds september vorig jaar steeg het consumentenvertrouwen met 54 punten.

Ondernemers

Ondernemers zien het eveneens weer zitten. Ze zijn positiever over hun orderpositie en de toekomstige productie. Zo optimistisch zijn ze sinds het jaar 2000 niet meer geweest. Ook zijn ze tevreden over de grootte van de voorraad gereed product. De ondernemers verwachten geen daling meer van de werkgelegeheid in de industrie.

Het producentenvertrouwen kwam uit op 6,4 punten. Het is de hoogste stand sinds het jaar 2000. In mei van dit jaar viel het vertrouwen van de ondernemers nog iets terug.