NIJMEGEN - Zes ziekenhuizen onderzoeken de mogelijkheid tot intensieve samenwerking. De voornaamste bedoeling ervan is verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening aan de patiënten, door onder andere het uitwisselen van gegevens. De samenwerking kan echter ook een antwoord geven op de fusies bij de zorgverzekeraars en hun daarmee toenemende (inkoop)macht.

Bestuursvoorzitter Maarten Rook van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zei dat dinsdag, naar aanleiding van een bericht in Het Financieele Dagblad. Behalve het St. Antonius, gaat het om het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, het Medisch Centrum Haaglanden, het Martini Ziekenhuis in Groningen, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

De zes zijn lid van de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen, STZ, en verlenen hooggespecialiseerde medische zorg. Omdat de ziekenhuizen een regionale functie hebben en verspreid over het land zijn gevestigd kan een combinatie volgens Rook "een attractieve partner zijn" voor de zorgverzekeraars. De zes ziekenhuizen bestrijken een "verzorgingsgebied" met meer dan 1,5 miljoen mensen, circa 10 procent van de Nederlandse bevolking.

Serieuzer

De ziekenhuizen kennen elkaar al veel langer, sinds 1991 overleggen ze informeel met elkaar en de afgelopen zes jaar spraken ze al over samenwerking. De laatste twee jaar zijn de besprekingen steeds serieuzer geworden en nu zijn ze zo ver dat ze meer willen.

Meerwaarde is het criterium voor samenwerking, en die zien ze op zes terreinen, waaronder kwaliteit, de opleiding van medische specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen en zorgverkoop.

Merknaam

Het gaat eigenlijk om een innovatiefusie, aldus Rook, waaraan tezijnertijd eventueel een merknaam wordt toegevoegd. De ziekenhuizen zullen echter hun eigen identiteit behouden en het goede daarvan met elkaar delen.

De zes zijn niet de enige ziekenhuizen met plannen voor samenwerking. Zo onderzoeken ook het Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder de mogelijkheden. Fusie is niet de opzet, maar mocht uit het onderzoek blijken dat de ziekenhuizen de patiënten daarmee beter kunnen bedienen dan sluiten zij die mogelijkheid niet uit. Het Gemini is een basisziekenhuis, het Alkmaarse Medisch Centrum is ook specialistisch.