UTRECHT - Fortis breidt zijn positie in de gas- en stroomhandel uit. De bankverzekeraar koopt daartoe een handelsplatform in de Verenigde Staten en Canada. De overname kost ongeveer 330 miljoen euro, aldus het financiële concern dinsdag.

Voor dat bedrag verwerft Fortis de bedrijven Cinergy Marketing & Trading en Cinergy Canada, twee volle dochters van het Amerikaanse energiebedrijf Duke. De twee aanwinsten worden toegevoegd aan de zakenbank van Fortis. Daardoor verwacht Fortis een vooraanstaande speler te worden op de energiemarkt in Noord-Amerika.

Met de overname haalt Fortis een handelsbedrijf binnen uit de toptien in de Verenigde Staten en Canada wat betreft stroom en aardgas. Cinergy heeft tweehonderd werknemers in dienst op het hoofdkantoor in Houston en vijfentwintig op de Canadese vestiging in Calgary. Fortis wil beide kantoren behouden.

De aankoop van Cinergy past binnen het voornemen van Fortis om de energiesector een belangrijke plek te geven in de zakenbank. De zakendivisie van Fortis werkt voor professionele klanten die zich met name bezighouden met energie, grondstoffen en transport. De zakenbank behaalde afgelopen jaar een nettowinst van 1 miljard euro en is daarmee goed voor een kwart van het totale resultaat van Fortis.