DETROIT - Bij het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) en zijn toeleverancier Delphi maken bijna 48.000 mensen gebruik van een vertrekregeling of de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan. Niet eerder hebben in het Amerikaanse bedrijfsleven zo veel mensen een onderneming vroegtijdig verlaten.

GM maakte het aantal maandag bekend. Het aantal mensen dat vertrekt, komt overeen met ruim 10 procent van de totale personeelssterkte. Topan Rick Wagoner verklaarde verrast te zijn door het hoge aantal. In 2005 gingen al 6500 mensen weg bij de autoproducent. Met de nieuwe vertrekregeling daarbij haalt GM twee jaar eerder dan de bedoeling de beoogde vermindering van het aantal werknemers.

Het autoconcern moet zwaar in de kosten snijden om miljardenverliezen weg te werken. GM denkt dit jaar 5 miljard dollar minder kosten te hebben, waarvan een groot deel het gevolg is van de vertrekregeling en het vervroegde pensioen.

De plannen zijn uitgevoerd samen met Delphi. Deze toeleverancier is een voormalig dochterbedrijf van GM. Toen het werd afgesplitst, ging een groot deel van het GM-personeel mee, maar dat bleef recht houden op onder meer ziekostenvergoedingen van GM.