SCHIPHOL/DEN HAAG - De luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol vliegen, protesteren tegen de privatisering van de luchthaven. In een brief aan de leden van de Eerste Kamer schrijven de 78 vervoerders te vrezen dat Schiphol de tarieven verder zal verhogen na de verzelfstandiging.

Dat zei secretaris Frank Allard van de vereniging van luchtvaartmaatschappijen op Schiphol (Barin) maandag. De Eerste Kamer stemt dinsdag over de plannen van het kabinet om zijn minderheidsbelang van 49 procent in Schiphol van de hand te doen.

Zonder wettelijke controle zal Schiphol volgens Barin de tarieven verder verhogen. De luchtvaartmaatschappijen en de luchthaven steggelen al lang over de tarieven. Barin heeft onlangs een rechtszaak aangespannen om een nieuwe verhoging tegen te gaan. Air France-KLM, lid van Barin, is al jaren tegenstander van privatisering van Schiphol.

Schultz

Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) verdedigt in een brief aan de Eerste Kamer maandag de gekozen weg. Ze stelt dat op zorgvuldige wijze rekening is gehouden met de belangen van de gebruikers. "Het huidige systeem doet zo goed mogelijk recht aan de uiteenlopende belangen van beide partijen."

De staatssecretaris zet zich ook af tegen verwijten van Barin dat ze bij het debat van een week geleden een te rooskleurig of zelfs een onjuist beeld heeft gegeven, namelijk over een grotere rol voor gebruikers. Volgens haar is wel degelijk een belangrijke rol voor die groep weggelegd, onder andere via verplichte consultaties en een rol van de Nationale Mededingingssautoriteit (NMa).