NEW YORK - Een Amerikaans advocatenkantoor heeft de luchtvaartmaatschappijen British Airways en Virgin Atlantic aangeklaagd voor het maken van prijsafspraken. De advocaten uit New York beschuldigen de vervoerders van kartelvorming, aldus de Britse krant Sunday Times.

De aanklacht volgt op het nieuws dat de Amerikaanse en Britse autoriteiten onderzoek doen naar mogelijke kartelvorming door British Airways en een aantal andere luchtvaartmaatschappijen. De toezichthouders richten zich op mogelijke prijsafspraken over brandstoftoeslagen op langeafstandsvluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Volgens het advocatenkantoor Cohen, Milstein, Hausfeld & Toll hebben British Airways en Virgin Atlantic de afgelopen twee jaar samengespannen bij het invoeren van brandstoftoeslagen.

De afspraken werden volgens de advocaten onder meer gemaakt tijdens gesprekken tussen voorlichters van beide maatschappijen. Het kantoor is een zogenoemde class action-procedure begonnen. Een dergelijke aanklacht wordt namens vele gedupeerden ingediend.

Geen commentaar

British Airways wilde niet op de aanklacht reageren. Virgin liet weten mee te werken aan het onderzoek van de autoriteiten. De toezichthouders zouden de maatschappij nergens van beschuldigen.

De Britse en Amerikaanse autoriteiten kwamen in actie na een tip van Virgin Atlantic. Volgens de Britse krant The Observer nam het hoofd van communicatie van British Airways, Iain Burns, contact op met zijn evenknie bij Virgin, Paul Moore, om over prijzen te praten.

Moore stelde hier de Britse kartelwaakhond OFT van op de hoogte. British Airways heeft inmiddels Burns en commercieel directeur Martin George op non-actief gesteld.