RIO DE JANEIRO - De toekomst van de in surseance verkerende Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Varig is weer een stukje onzekerder geworden. De potentiële koper heeft verzuimd om een aanbetaling te doen, zo bleek zaterdag. De Braziliaanze faillissementsrechter besloot daarop de eerder afgegeven goedkeuring voor de koop in te trekken.

Varig werd vorige week bij gebrek aan interesse via een veiling aan de hoogste bieder verkocht voor 450 miljoen dollar. Dat was ruim onder de oorspronkelijke verkoopprijs van 860 miljoen dollar. Naar nu blijkt heeft de enige bieder, waarbij personeel en buitenlandse investeerders zijn verenigd in Participacoes, verzaakt een aanbetaling te doen van 75 miljoen dollar.

Volgens de faillissementsrechter krijgt de zaak volgende week weer aandacht. Dan zal duidelijk worden of er een andere bieder opstaat of dat het faillissement over Varig zal worden uitgesproken. Varig, ooit de nationale trots van Brazilië, verkeert al meer dan een jaar in surseance van betaling.

Intussen dreigen in Duitsland ruim 5500 Braziliaanse supporters te stranden. Zij reisden eerder deze maand met Varig af naar Duitsland voor het WK voetbal. Varig schrapte donderdag 23 van de 32 internationale vluchten