AMSTERDAM - De Europese beurzen gingen maandagochtend naar beneden, na het verlies op Wall Street vrijdag en het lagere slot van de Nikkei eerder op de dag. In Amsterdam noteerde de AEX-index tegen het middaguur 6,3 punten (1,9 procent) lager op 324,06.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

Getronics verloor na de winstwaarschuwing van vrijdag opnieuw terrein. De ICT-dienstverlener verloor bijna 9 procent. Ook voedingsconcern Numico liep nieuwe deuken op na zijn winstwaarschuwing op vrijdag. Op de borden stond ditmaal een verlies van 8,8 procent.

Slechts drie hoofdfondsen boekten winst. KPN stond bovenaan met een winst van ruim 1,95 procent. Het telecombedrijf profiteerde van de halfjaarcijfers van concurrent Vodafone. Die klom zelf in de Midkap-index ruim 5,5 procent.

Nutreco

Ook Nutreco stond daar in de belangstelling. Het vis- en veevoerconcern herhaalde zijn winstverwachting, ondanks tegenvallende resultaten bij zijn zalmkwekerijen. Veel analisten hadden gerekend op een winstwaarschuwing. Het aandeel koerste 5,8 procent hoger. De twee hielden de Midkap niet van een verlies van ,3 procent op 317,50 punten.

De andere beurzen in Europa waren ook lager. Aan het eind van de morgen stond Parijs op een verlies van 1,5 procent. Londen was toen ,1 procent lager. Frankfurt stond bijna 2 procent in de min.

De handel stond onder invloed van ontwikkelingen rond Irak. De beleggers willen graag weten hoe dat land reageert op de VN-resolutie inzake het toelaten van de wapeninspecteurs. De kans dat de Verenigde Staten Irak binnenvallen, zette vrijdag Wall Street al in de min. Dat miste maandag zijn effect in Europa niet.

De handel zag er kalm uit. In de VS is het Veterans' Day. Weliswaar zijn de Amerikaanse effectenbeurzen open, maar de obligatiemarkten blijven gesloten. Er komen deze week weer veel bedrijfscijfers en macro-economische gegevens los, waar de beleggers liever even op wachten.

Zo maakt de Franse verzekeraar Axa deze week zijn kwartaalcijfers bekend. Veel hoop op goed nieuws levert dat kennelijk niet op. Het aandeel was 4,5 procent lager en stond zo op de een na laatste plaats in de Parijse beursindex.

In Frankfurt stond Deutsche Telekom op een verlies van 3,6 procent. De Duitse krant Handelsblatt had maandag bericht dat het telecomconcern dit jaar op een recordverlies afgaat van 28 miljard euro.

Commerzbank

Commerzbank liet 1,4 procent liggen. In bankkringen gaat het gerucht dat de Duitse bank 1000 à 1500 banen schrapt. Infineon raakte 6,6 procent van zijn koers kwijt. Het concern kreeg een afwaardering van de effectenbank Goldman Sachs te verwerken.

Euro

Op de Europese valutamarkt stond de euro aan het eind van de ochtend op 1,0140 dollar, na eind vorieg week te zijn gsloten op ,0125 dollar. Vergeleken met het pond sterling deed de euro ,6375. Eind vorige week stond de koers op 0,6370 pond.