DÜSSELDORF - Deutsche Telekom sluit dit jaar af met een verlies van 28 miljard euro. Het concern zal daarmee het grootste verlies boeken dat ooit door een bedrijf is gemaakt dat deel uitmaakt van de DAX-index, de belangrijkste index van de beurs in Frankfurt. Dit heeft maandag het Duitse Handelsblatt gemeld. De zakenkrant baseert zich op goed geïnformeerde bronnen.

Volgens die bronnen is het recordverlies vooral een gevolg van een afschrijving ter waarde van 20 miljard euro op dochterbedrijven en UMTS-licenties. Daarnaast boekt Deutsche Telekom een operationeel verlies van 8 miljard euro. Dat bedraagt over de eerste negen maanden al 5 miljard euro.

Donderdag komt het concern met cijfers over het derde kwartaal. Dan zal ook de opvolger bekend worden gemaakt van de in ongenade geraakte bestuursvoorzitter Ron Sommer. Volgens ingewijden gaat de huidige topman van T-Mobile, de 41-jarige Kai Uwe Ricke, de kar trekken. Eerder werd beweerd dat hij te jong zou zijn om op de chefsstoel te gaan zitten. Toen zong de naam rond van de voorman van Deutsche Post, Klaus Zumwinkel.

Kernpunt van het saneringsprogramma dat donderdag volgens Handelsblatt ongetwijfeld gepresenteerd zal worden, is het al eerder aangekondigde schrappen van 50.000 banen, ongeveer eenvijfde van het totaal aantal arbeidsplaatsen. Ook prijs- en tariefsverhogingen zullen niet uitblijven en van het uitkeren van dividend is naar alle waarschijnlijkheid dit jaar geen sprake.