AMSTERDAM - Het kabinet geeft weduwen, wezen en gezinnen met kinderen dit jaar een extraatje. De kinderbijslag gaat in oktober met gemiddeld ongeveer 35 euro per jaar extra omhoog. Mensen met een nabestaandenuitkering kunnen die maand rekenen op een tegemoetkoming van bijna 97 euro.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Vanaf november krijgen weduwen en wezen maandelijks bijna 10 euro meer nabestaandenuitkering. Het kabinet verhoogt de uitkering omdat de doelgroep op dit moment te weinig te besteden heeft.

Bij de stijging van de kinderbijslag gaat het in feite om een vervroeging van een reeds aangekondigde maatregel. Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken zei eerder dit jaar al dat het kabinet in 2007 de kinderbijslag met gemiddeld 30 euro per kind zou verhogen. De stijging komend najaar pakt wel hoger uit dan dit bedrag.

Schatkist

Voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar gaat de kinderbijslag met bijna 42 euro omhoog. Voor kroost van 6 tot en met 11 jaar geldt een verhoging van meer dan 35 euro en de allerjongsten moeten het doen met ruim 29 euro extra per kind. In totaal kost de maatregel de schatkist 125 miljoen euro op jaarbasis.

Overigens wordt het hogere bedrag pas begin januari voor het eerst uitbetaald.