AMSTERDAM - De snelweg A4 moet worden doorgetrokken tot Antwerpen. Gebeurt dat niet, dan kan Nederland geen aansluiting houden op de internationale economische markt. Dat stelt de ondernemersorganisatie VNO-NCW vrijdag. De werkgevers benadrukken blij te zijn met het doortrekken van de A4 van Delft naar Schiedam, waarover vrijdag een overeenkomst wordt getekend.

Het heeft jaren geduurd voordat een besluit werd genomen over het stuk snelweg van ongeveer zeven kilometer. Donderdagavond gingen ook de gemeenteraden van Vlaardingen en Schiedam akkoord, waardoor de aanleg eind 2008 gaat plaatsvinden. De kosten daarvoor worden geschat op 640 miljoen euro.

VNO-NCW vindt verlenging van de A4 'broodnodig' om de bereikbaarheid en de leefbaarheid in het zuidelijke deel van de Randstad te verbeteren. De ondernemers laten weten blij te zijn met het getoonde 'leiderschap' van minister van Verkeer Karla Peijs (CDA) en de provincie Zuid-Holland. Peijs stelde vorige week nog honderd miljoen euro extra beschikbaar, onder meer voor het nemen van geluidswerende maatregelen.

Recreatie

Ook de ANWB is tevreden over het besluit. De bond vindt dat genoeg rekening is gehouden met de recreatiemogelijkheden. Zo wordt bijna vijf miljoen euro uitgetrokken voor het aanleggen van fiets-, wandel- en ruiterpaden.