BORN - De Japanse autofabrikant Mitsubishi Motors gaat mogelijk bij NedCar in Born auto's produceren voor Mexico en Zuid-Afrika. Dat heeft een woordvoerder van Mitsubishi Motors Europe vrijdag gezegd.

Volgens de zegsman wordt momenteel onderzocht in hoeverre de plannen om het Mitsubishi-model Colt vanuit Born naar Mexico en Zuid-Afrika te exporteren haalbaar zijn. Het is niet duidelijk wanneer deze studies zijn afgerond.

Ook is het nog onbekend of de plannen van Mitsubishi het dreigende ontslag van duizend werknemers bij NedCar kunnen voorkomen. Volgens de woordvoerder is het onwaarschijnlijk dat het werk aan de auto's voor de export naar Zuid-Afrika en Mexico het verlies van de Smart ForFour kan compenseren.

Colt

Mitsubishi produceert bij NedCar alleen de Colt. Jaarlijks rollen er ongeveer 70.000 Colts van de band. Bij het bedrijf dreigen ontslagen omdat het Duits-Amerikaanse concern DaimlerChrysler heeft besloten de productie van de Smart ForFour in Born te stoppen wegens een tegenvallende verkoop.

Mitsubishi eiste dat NedCar duizend man zou ontslaan en terugkeert naar een enkele ploeg per dag in plaats van de huidige twee ploegen. Een groot aantal werknemers legde daarop in april het werk tijdelijk neer uit protest tegen de plannen. De directie en bonden bereikten later in de maand een akkoord waardoor er geen ontslagen bij NedCar vallen voor april 2007.

Vakbond

Een woordvoerder van vakbond De Unie reageerde terughoudend op de plannen van Mitsubishi. "Deze plannen zijn al eerder aangekondigd", zo stelde hij.

"Het gaat erom dat het huidige productieniveau bij NedCar voor de komende twee tot drie jaar in stand wordt gehouden, aangezien de Colt in West-Europa de tweede fase van zijn levenscyclus ingaat. Door andere markten voor de Colt te ontsluiten, kan het huidige productievolume van ongeveer 70.000 auto's voor de komende paar jaar op peil blijven", aldus de zegsman.