EINDHOVEN - Bij Philips ETG in Eindhoven en Almelo verdwijnen in de komende drie jaar 150 tot tweehonderd van de in totaal 850 banen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Een woordvoerder van het elektronicaconcern heeft dat donderdag laten weten.

Philips Enabling Technology Group maakt machineonderdelen, onder meer voor chipmachines. Negatieve ontwikkelingen in de sector zijn volgens Philips reden voor de inkrimping. ETG staat al ongeveer zes jaar in de etalage. Het bedrijf spreekt tegen dat de reorganisatie nodig is om het onderdeel aantrekkelijk te maken voor eventuele overnamekandidaten.

FNV Bondgenoten zegt daar echter van overtuigd te zijn. "Ze willen het onderdeel omvormen van forse keukenmeid tot een slank model om de waarde ervan te vergroten", aldus een woordvoerder van de vakbond. In Eindhoven werken 650 mensen bij ETG. Daar verdwijnen maximaal 125 banen. In Almelo gaat het om 75 van de tweehonderd banen.

Philips onderhandelt sinds vorige maand met de vakbonden over een sociaal plan. Volgens FNV Bondgenoten en de vakbond VHPP ligt er inmiddels een principeakkoord over het sociaal plan. Boventallige werknemers krijgen daarin hulp bij het zoeken naar een andere baan en een ontslagvergoeding die volgens Francis van Gelder van de VHPP "marktconform" is.