GRONINGEN/EMDEN - Ondernemers in Noord-Duitsland zamelen geld in voor de aanleg van een hogesnelheidslijn van Amsterdam via Groningen naar Hamburg en Berlijn. De Duitse zakenman Rolf Trauernicht heeft als eerste een bedrag van 125.000 euro beschikbaar gesteld, zo maakte hij donderdag bekend.

Het gaat om ondernemers in de aan Noord-Nederland grenzende regio Oost-Friesland. Het zijn dezelfde ondernemers die vanaf 1999 geld inzamelden voor de verdubbeling van de snelweg A31 tussen Geeste en Ochtrup in de deelstaat Nedersaksen.

Dankzij die 'campagne', die ruim 30 miljoen euro opleverde en financieel ook werd gesteund door Noord-Nederlandse bedrijven en overheden, werd die weg in 2004 elf jaar eerder verbreed dan de Duitse regering van plan was. Daardoor hebben Noord-Duitsland en Noord-Nederland nu een snellere verbinding met het Ruhrgebied.

Bespoedigen

Volgens dezelfde formule, met steun van het regionale bedrijfsleven en overheden, hopen de ondernemers nu de aanleg van een hogesnelheidslijn van Nederland naar Hamburg te bespoedigen.

Trauernicht hoopt de vijf Noord-Duitse deelstaten, die hebben aangegeven voorstander zijn van een snelle treinverbinding, ook financieel bij het project te betrekken, naar het voorbeeld van de drie Noord-Nederlandse provincies die samen 1,1 miljard euro voor een zweeftrein hebben gereserveerd.