AMSTERDAM - De Britse investeerder Apax aast op Endemol. De eigenaar van de Nederlandse krantenuitgever PCM is bereid zeker 1 miljard Britse pond (1,4 miljard euro) te betalen voor een belang van 75 procent. Het gaat om het aandelenpakket dat nu nog in handen is van het Spaanse Telefónica. Dat meldde de Britse krant The Times donderdag.

Endemol is de laatste dagen het onderwerp van overnamegeruchten. Zo werd eerder het Italiaanse mediabedrijf Mediaset genoemd als mogelijke bieder. Samen met Talpa van John de Mol, mede-oprichter van Endemol, zou Mediaset een bod willen doen op de aandelen. Een belangrijke aandeelhouder van Mediaset heeft woensdag ontkend geïnteresseerd te zijn.

Endemol

Apax overweegt volgens The Times ook om met een partner, waarschijnlijk een andere investeerder, het belang in Endemol te kopen. Telefónica kocht Endemol in 2000 voor 5,5 miljard euro van de oprichters John de Mol en Joop van den Ende. Het concern heeft inmiddels een kwart van de onderneming naar de beurs gebracht en wil nu ook de rest van zijn belang van de hand doen. De overname heeft niet opgeleverd wat de Spanjaarden ervan hadden verwacht.

Analisten denken dat meer partijen interesse zullen tonen in Endemol. Daarbij vallen namen zoals het mediaconcern Vocento, Sony Pictures en investeringsmaatschappijen. De interesse van Talpa voor Endemol verklaren de analisten uit het feit dat John de Mol bezig is met het opzetten van een tweede televisiezender. Daarbij zou Endemol van dienst kunnen zijn.