HOUSTON - Over de hele wereld zullen de investeringen in de opsporing en winning van olie en gas dit jaar 261 miljard dollar bedragen. Dat is 21,3 procent meer dan in 2005. Veel olie- en gasconcerns willen blijven profiteren van de hoge energieprijzen en trekken daarom meer uit voor investeringen.

Dit heeft de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers woensdag laten weten. De toename is een stuk groter dan de 14,7 procent die de bank in december meldde, toen haar tweejaarlijkse overzicht van de investeringen in de energie verscheen.

De toename van ruim 21 procent is altijd nog een voorzichtige raming, aldus de bank. Enkele grote concerns in het Midden-Oosten en het westen van Afrika zijn niet meegenomen in de jongste berekeningen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Saudische concern Saudi Aramco.

Die onderneming kondigde kortgeleden een omvangrijk programma aan om in de periode tot 2009 de productie van olie te vergroten van 10,8 miljoen vaten (van 159 liter) per dag tot 12,5 miljoen vaten.

Volgens de analisten van Lehman Brothers heeft het merendeel van de olieconcerns aangegeven dat ze in 2007 meer zullen investeren dan in dit jaar. Ze gaan uit van een gemiddelde prijs voor Amerikaanse olie van 55,70 dollar per vat. Die prijs ligt nu tegen de 70 dollar.