DEN HAAG - KPN heeft een schikking getroffen in een rechtszaak die beleggers hadden aangespannen om een schadevergoeding los te krijgen na het faillissement van KPNQwest, een voormalige exploitant van glasvezelnetwerken. Het telecomconcern betaalt 3,1 miljoen euro en voorkomt daarmee dat de gezamenlijke rechtszaak tegen KPN wordt doorgezet.

Het betreft een wereldwijde schikking. Alle beleggers die tussen november 1999 en mei 2002 aandelen hebben gekocht in KPNQwest, dat een beursnotering had in Amsterdam, kunnen aanspraak maken op een schadevergoeding. De schikking moet nog wel worden goedgekeurd door een rechtbank in New York.

KPNQwest is in het voorjaar van 2002 ten onder gegaan. De gezamenlijke onderneming van KPN en het Amerikaanse telecomconcern Qwest ging gebukt onder een enorme schuldenlast. Vlak voor het faillissement had de exploitant van kabelnetten 1,8 miljard euro geleend, waardoor het bedrijf met enorme rentelasten kampte. KPNQwest was de leningen aangegaan omdat het geld nodig had voor de aanleg van glasvezelnetwerken.

Onafhankelijk

De schikking van 3,1 miljoen euro is door KPN onafhankelijk van de voormalige partner Qwest getroffen. Het Nederlandse telecomconcern neemt dit bedrag volledig voor zijn rekening. Op het moment dat KPNQwest omviel, had KPN een belang van 40 procent in de onderneming.

Ondanks de overeenkomst met ontevreden beleggers wordt een enquêteverzoek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) donderdag en vrijdag gewoon behandeld. De belangenvereniging wil dat de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam een onderzoek instelt naar de gang van zaken rond het faillissement. "Dat verzoek staat geheel los van onze schikking", aldus een KPN-woordvoerder.

De VEB wil de uitkomsten van het onderzoek gebruiken om een schadeclaim te onderbouwen. De beleggers hebben al gezegd dat zij de schade van hun koersverliezen onder meer op KPN proberen te verhalen. Ook dat blijft gewoon mogelijk.