MOSKOU - Het Russische staalconcern Severstal heeft een aantal wijzigingen voorgesteld in het fusieplan met Arcelor. Een van de belangrijkste veranderingen is het voorstel om Severstal-topman Alexsei Mordasjov een belang van 25 procent in het nieuwe bedrijf te geven in plaats van de eerder overeengekomen 32 procent. Dat maakte Severstal woensdag bekend.

Mordasjov liet verder weten dat hij zijn belang in het gecombineerde concern niet boven de 33,3 procent zal laten uitkomenn. Ook ziet Mordasjov af van de oprichting van een strategisch comité onder zijn leiding. Arcelor wilde geen commentaar geven op het plan van Severstal.

Het voorstel van Severstal komt op de dag dat het bestuur van Arcelor samenkomt om over de voorgenomen fusie met het Russische staalconcern te vergaderen. Arcelor wil door het samengaan met Severstal een vijandige overname door het Indiase staalconcern Mittal Steel dwarsbomen. Het grootste staalconcern ter wereld biedt ongeveer 22 miljard euro voor zijn Europese branchegenoot.

Een aantal aandeelhouders van Arcelor heeft echter grote bedenkingen bij een fusie met Severstal omdat zij vrezen dat Mordasjov te veel macht krijgt over Arcelor krijgt. Arcelor-topman Guy Dollé zei dinsdag dat de voorwaarden van de fusie met Severstal zullen worden gewijzigd om de bezorgde aandeelhouders tegemoet te komen.

Mittal Steel liet in een reactie op de gewijzigde voorstellen weten dat ook het nieuwe plan volledig voorbijgaat aan de belangen van de aandeelhouders van Arcelor. Arcelor blijft ondergewaardeerd en de aandeelhouders kunnen er niet voldoende over zeggen. Bovendien behoudt Mordasjov de controle. Mittal blijft een betere partner, aldus het concern.