AMSTERDAM - ABN Amro heeft samen met de Universiteit Maastricht een methode ontwikkeld waarmee de bank nauwkeurig kan voorspellen of medewerkers veel risico lopen door ziekte langdurig uit te vallen. Dat hebben de bank en de universiteit woensdag bekendgemaakt.

De zogeheten Balansmeter bestaat uit een lijst met 39 vragen over de gezondheid van de werknemer, het privéleven en zijn werk, zoals 'ondervindt u op uw werk voldoende steun van uw collega's?' Met de antwoorden kan ABN Amro inschatten wie in de toekomst een grote kans heeft uit te vallen.

Risico

Uit een steekproef onder bijna 4000 medewerkers blijkt volgens de bank en de Universiteit Maastricht dat de methode werkt. Met behulp van de Balansmeter selecteerde ABN Amro 119 mensen met een verhoogd risico. Na een jaar bleek deze groep inderdaad vaker ziek te zijn. Zij waren gemiddeld 28 dagen ziek thuis gebleven tegen een verzuim van dertien dagen onder mensen met een lager risico.

Volgens IJmert Kant, hoofddocent aan de Universiteit Maastricht, betekent de Balansmeter dat de bank mensen kan adviseren en behandelen nog voordat zij ziek worden. "Voorkomen is beter dan genezen". In een proef met deze preventieve behandeling daalde het ziekteverzuim onder de groep medewerkers met een hoog risico met een derde, aldus Kant.

Subsidie

De bank gaat de methode nu toepassen in het hele bedrijf. Samen met de Universiteit Maastricht zal zij de Balansmeter en de preventieve aanpak daarnaast verbeteren voor mensen die door psychische problemen uitvallen. Voor dat onderzoek hebben de twee instellingen subsidie gekregen van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMW.