DEN HAAG - Wie kan er een hulk wisselen? Tegen twee brammetjes of tien eurojoeten. Een brood kost een halfom en een handje. Heb je er een fluitje bij, dat is makkelijker teruggeven. Klinkt nu nog onbegrijpelijk, maar over een tijdje moet heel Nederland zo praten. Als het aan de winnaars van de wedstrijd voor eurobijnamen ligt tenminste.

De prijswinnaars kregen donderdag uit handen van staatssecretaris Bos van Financiën een cheque van honderd euro (f ) en het kersverse boek 'Beatrix in Europese handen'.

Echt consequent waren de bijnamen niet. Tien eurocent kreeg als bijnaam 'deuppie', en twintig eurocent werd 'dubbelduppie'. Het meest vergezocht was de KLEB, de nieuwe naam voor een briefje van vijf euro. KLEB is een afkorting van KLeinste Euro Biljet.

De winnende bijnaam van de belangrijkste munt, die van 1 euro, ligt ook niet echt voor de hand. De munt gaat geen europiek, fleuro of pleuro heten, maar gouwering. Ter uitleg: het is een verwijzing naar het tweekleurige uiterlijk van deze munt.

Bij de uitreiking van de prijs was even onduidelijk waar de klemtoon moet liggen: 'gouwe-ring' of 'gouwer-ing'. Volgens de winnaar moet het de eerste zijn.

Pas als de euro er ook echt is op 1 januari 2002 wordt duidelijk of de bijnamen het gaan halen. Misschien wordt de vijf eurocent toch gewoon een stuiver in plaats van handje (vijf vingers aan een hand).

/DOSSIERDe Euro