AMSTERDAM - Philips wil het belang in zijn halfgeleiderdivisie verkleinen. Het elektronicaconcern mikt op een minderheidsbelang. Dat moet gebeuren door een beursgang of een verkoop van aandelen aan investeerders. Dat heeft Philips woensdag laten weten.

Philips kondigde in december vorig jaar al aan zijn chipdivisie te verzelfstandigen. Toen hield het concern nog alle opties open, zoals een fusie, beursgang of verkoop. Inmiddels heeft de onderneming de mogelijkheden beperkt tot een notering aan de effectenbeurs in Amsterdam of in de Verenigde Staten, of een verkoop. In de loop van de tweede helft van 2006 verwacht Philips zijn belang te hebben verkleind.

Concurrentie

Philips denkt dat de halfgeleidertak buiten het concern beter kan opboksen tegen de moordende concurrentie uit Aziatische landen. Daar komt bij dat Philips zich meer wil profileren met onder meer zijn medische activiteiten.

Bovendien heeft de onderneming minder last van schommelingen in de inkomsten als de chipsdivisie eenmaal is verzelfstandigd. De halfgeleidersector is sterk afhankelijk van de toestand van de economie. De divisie presteert bij Philips al jaren onder de maat, hoewel ze in het eerste kwartaal van dit jaar haar resultaten behoorlijk wist te verbeteren. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 89 miljoen euro vergeleken met 14 miljoen euro een jaar eerder.

Impact

In een brief aan de werknemers schrijft Philips-topman Gerard Kleisterlee dat "de op handen zijnde veranderingen een impact kunnen hebben op de omgeving waar je je werk doet". De plannen met de chipsdivisie hebben bovendien gevolgen voor "de samenstelling en structuur" van Philips, stelt Kleisterlee.

Een woordvoerder van het concern voegde daaraan toe dat de halfgeleidertak verder moet groeien. Wel kan het voornemen van Philips gevolgen hebben voor sommige werknemers, zei hij. In de getroffen landen zal het concern in overleg treden met de vakbonden en ondernemingsraden.

Bij de halfgeleiderdivisie in Nederland werken volgens de vakbond FNV Bondgenoten ongeveer zesduizend mensen. Het onderdeel maakt daarmee circa een kwart van Philips Nederland uit. De grootste vestiging staat in Nijmegen.