AMSTERDAM - De Thaise munt van 10 baht, ongeveer 55 cent, heeft voor een probleem in de automatenbranche gezorgd. Door zijn gelijkenis met de nieuwe munt van 2 euro hebben automaten moeite om hem te onderscheiden. Ook de munt van 2 pence kan voor een andere munt aangezien worden.

Volgens A. Kobus van de Vereniging van Automatenexploitanten Nederland (VAN) is het fenomeen al een tijdje bekend. "De oplossing is al gevonden", aldus Kobus. "De zogeheten muntenproever, die het geld moet herkennen, wordt scherper ingesteld." Wel bestaat de kans dat beschadigde munten niet herkend worden. "Maar liever een geweigerde munt dan een verkeerde munt", stelt Kobus.

Automatenimporteur Eurocoin kent het probleem ook. ,,In heel Europa heeft de leverancier van de muntproever een bepaalde instelling getest. De marges waaraan een munt moet voldoen worden in de definitieve versie aangepast", aldus woordvoerder Van Dongen van Eurocoin. "Onze leverancier heeft ons gegarandeerd dat het probleem per 1 januari is opgelost."

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën vindt het heel vervelend voor de automatenbranche, maar zegt dat het niet aan de euro te wijten is. "De euro was er simpelweg eerder. De specificaties zijn dik drie jaar geleden al vastgelegd in Londen, terwijl de Thaise munt veel jonger is", aldus de woordvoerder. "Dit heeft niemand kunnen voorzien." Hij benadrukt dat het probleem van alle tijden is. Zo is van een bepaalde Turkse munt bekend dat deze ook als gulden gebruikt kan worden.

/DOSSIERDe Euro