Volgens het telecomconcern zullen er geen gedwongen ontslagen valllen

DEN HAAG - Op termijn verdwijnen bij KPN nog eens 1300 arbeidsplaatsen. Dat gebeurt door vacatures niet op te vullen en een selectief aannamebeleid. Op die manier wil het telecomconcern in 2004 uitkomen op 32.000 arbeidsplaatsen, zo meldde het bedrijf vrijdag.

Vorige week sloot het KPN met de vakbonden een sociaal akkoord over het vertrek van 4800 werknemers. Hiervan gaan er 2800 mensen met gedwongen ontslag, terwijl 2000 KPN'ers gebruik kunnen maken van een vrijwillige vertrekregeling. Dit betreft werknemers die 80 procent van het laatste salaris krijgen doorbetaald.

Fors loonoffer

De aankondiging van KPN dat het nog eens 1300 arbeidsplaatsen wil schrappen, voedt de onrust onder het personeel en brengt de vakbonden in een lastig parket. Die zijn dezer dagen juist druk bezig om het sociaal akkoord te verdedigen. De basis van dit akkoord is een fors loonoffer van alle achterblijvende KPN'ers.

Vijf dagen nadat vakbondsonderhandelaars met KPN overeenstemming bereikten over het ontslag van 4800 werknemers, maakte bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer bekend dat het bedrijf nieuwe aandelen gaat uitgeven ter waarde van 5 miljard euro (f 11 miljard). De Nederlandse overheid en banken staan garant voor de beoogde opbrengst.

Donderdag werd bekend dat Scheepbouwer bij zijn aantreden in september als nieuwe topman een optiepakket heeft bedongen dat hem over drie jaar tientallen miljoenen guldens kan opleveren.

"De gewone man in de groene auto gaat dit ver boven de pet", aldus bestuurder R. Harmsen van de telecomvakbond BTPP vrijdag in een reactie op de recente ontwikkelingen. "Het maakt het voor ons allemaal heel erg lastig om dit uit te leggen. Die hoort over de 11 miljard die is binnengehaald en denkt: 'wij zijn uit de problemen, de ontslagen niet meer nodig'."

De optieregeling van Scheepbouwer en de aankondiging dat er extra arbeidsplaatsen verdwijnen, maken de onzekerheid en de twijfel onder het KPN-personeel alleen maar groter, stelt Harmsen vast. "Het wordt een moeilijk verhaal."

Begin december moet duidelijk worden of het sociaal akkoord de instemming krijgt van de leden. De vier vakbonden tellen gezamenlijk tussen de 18.000 en 19.000 leden bij KPN. "De organisatiegraad is bijna 50 procent", aldus Harmsen.

/ECONOMIEBijna 5000 gedwongen ontslagen bij KPNBonden verbijsterd over gedwongen ontslagen KPNScheepbouwer krijgt fors optiepakket