BRUSSEL - De Europese Commissie heeft de Surinaamse luchtvaartmaatschappij Blue Wing op de zwarte lijst van gevaarlijke luchtvervoerders gezet. Dat heeft een woordvoerder van de Commissie dinsdag bekendgemaakt. Dat is gebeurd op verzoek van de Franse autoriteiten, die Blue Wing een gevaar voor de luchtveiligheid vinden.

De maatschappij vliegt tussen Suriname en Frans Guyana. De actie betekent concreet dat de maatschappij niet langer naar de EU of overzeese gebieden van EU-lidstaten mag vliegen. Dinsdag werden ook nog twee Kirgizische en een Sudanese maatschappij aan de zwarte lijst toegevoegd. Daardoor staan nu in totaal 95 maatschappijen, vooral uit Afrika, op deze lijst.

De EU zal de lijst met gevaarlijke maatschappijen elke drie maanden opnieuw evalueren en mogelijk aanvullen. Slechts twee van de 95 maatschappijen hebben gevraagd om informatie over hoe zij van de lijst verwijderd kunnen worden. Daarnaast zijn er nog drie maatschappijen die slechts met enkele toestellen naar de EU mogen vliegen.

Australië en Japan hebben de EU ook om informatie gevraagd over de zwarte lijst. Zij overwegen maatschappijen die op de EU-lijst staan ook in hun landen te bannen.